Fingerpori: Heimo-peli arvostelu

Fingerpori-lautapelin helmasynti on luovuuden puute.

Kaksimielisyyksien ja puujalkavitsien ehdoton ykkössarjakuva, Pertti Jarlan Fingerpori, on nauttinut suurta suosiota jo yli vuosikymmenen ajan. Ei ole siis mikään ihme, että Fingerpori on laajentunut myös sarjakuvien ulkopuolelle. Yksi näistä aluevaltauksista on lautapelien maailma, joka sai osansa Jarlan huumoria Tacticin Fingerpori: Heimo-pelin muodossa.

Pelin tavoite on hyvin yksinkertainen: yritä olla ensimmäinen pelaaja maalissa. Liikkuminen tapahtuu suorittamalla tehtäviä neljästä eri tehtäväkategoriasta, jotka ovat ”he piirtävät”, ”arvaa”, ”näyttele” ja ”selitä”. Jokainen tehtävistä on varmastikin kaikille tuttu, joskin niitä on höystetty Fingerpori-elementeillä.

”He piirtävät” tehtävään joutunut pelaaja nostaa kortin, jossa kuvattu erilaisia esineitä. Pelilaudan ruudun numero kertoo, mitä kortin esineistä pelaaja lähtee kuvailemaan. Pelaajan on tarkoitus kuvailla kyseisen esineen ulkomuotoa muiden pelaajien piirtäessä esinettä kuvailun perusteella. Muut pelaajat yrittävät piirtämänsä perusteella arvata, mikä esine on kyseessä. Mikäli joku arvaa esineen oikein ennen kuin aika loppuu, sekä oikein arvannut että selittänyt pelaaja saavat liikkua pelilaudan spinnerin osoittaman määrän verran.

Pelin alussa jokaiselle pelaajalle on jaettu kortti, jossa on kuvattu jokin Fingerporin hahmo tai ammattisana. ”Arvaa” tehtävään osuessaan pelaaja valitsee jonkun muista pelaajista, ja esittää spinnerin määräämän luvun edestä kyllä/ei kysymyksiä valitsemalleen pelaajalle. Kysymysten loputtua pelaaja yrittää arvata, mikä hahmo tai ammatti toisen pelaajan kortissa on. Tässä kategoriassa Fingerpori-tietämys on valttia, sillä sarjakuvaan perehtymättömän maallikon on varsin vaikea arvata hahmoja oikein.

”Näyttele” tehtävässä pelaaja nostaa kortin, joka sisältää ruudun jostakin Fingerpori-stripistä. Ruudusta on kuitenkin tummennettu osa sanoista, ja pelaajan on esitettävä tummennetut sanat näyttelemällä muille pelaajille. Tämä kategoria on myös kaikista epäselvin, sillä pelin säännöissä ei ole selitetty pitäisikö pelaajaan muistaa mitkä sanat alkuperäisessä ruudussa olivat, vai saako pelaaja itse keksiä aukkoon sopivat sanat.

”Selitä” -kategoria on kaikille tuttu Alias-peli Fingerpori aiheisilla sanoilla. Pelaaja selittää annettuja sanoja, ja muut yrittävät niitä arvata. Tässä kategoriassa myös Fingerporin kädenjälki hieman uupuu, sillä enemmistö sanoista voisi löytyä myös tavallisesta Aliaksesta.

Fingerpori: Heimo-pelin helmasynti on luovuuden puute. Jokainen neljästä eri tehtäväkategoriasta on nähty jo ennenkin, eikä Fingerporin henki riitä tämä peittämiseen. Tämä on erityisen sääli, koska Jarlan sarjakuva tunnetaan juuri oivaltavasta kielestään ja yllätyksellisyydestään. Peli ei ole varsinaisesti huono, siinä vaan ei ole mitään uutta tai omaperäistä. Kyllä sitä mieluummin pelaa kuin turpaansa ottaa, mutta aikansa voisi yhtä hyvin käyttää omaperäisemmänkin lautapelin parissa.

 

Perustiedot:

Julkaisuvuosi: 2012

Julkaisija: Tactic Games OY

Ikäsuositus: 12+

Pelaajien Määrä: 2-6

Arvioitu Kesto: 45+ minuuttia