Gran Turismo 6

Alustat: PS3
Kehittäjä: Polyphony Digital Inc.
Julkaisija: Sony Computer Entertainment
Julkaisupäivä: 6.12.2013
PEGI: 3
Pelaajia: 1-2 paikallisesti, verkossa jopa 16
Arvostelijaraatina pelaajaperhe: 5- ja 7-vuotiaat tytöt, 10-vuotias poika ja kolmekymppiset vanhemmat

 

Tunnetun Gran Turismo -pelisarjan tuorein osa tarjoilee taattua autoilun huumaa kaikille virtuaalikaahareille. Pelissä on yli 1200 autoa ja 38 kisapaikkaa, joissa 102 variaatiota radoista. Mukana on myös sään vaihtelut ja vuorokaudenajat. Pelattavaa löytyy pikakisoista pidemmän panostuksen ajoihin, ja autojen tuunaaminen tuo oman lisäherkkunsa siitä innostuneille.

Nuorinkin pelaaja pääsi kokeilemaan autoilun huumaa, muttei sanottavasti lämmennyt. Vaikka peli on erinomaista koko perheen viihdettä, eikä siinä ei ole haitallisia sisältöjä, on se ehkä hieman haastava kaikkein pienimmille. Lukutaitoinen apu on tarpeen valikoissa ja valinnoissa, mutta pelin tarjoamien ajoapujen, kuten ohjatun ajolinjan ja avustetun jarrutuksen, avulla aloittelijakin pysyy kohtuullisesti radalla.

Seitsemänvuotias pelitestaajamme on pelannut autopelejä ennenkin ja tarvitsi huomattavasti vähemmän apuja. Kielitaidon puute tosin oli pienoinen hankaluus. Kokonaisarvio pelistä oli, että valikoita joutuu koluamaan liikaa ennen kuin pääsee ajamaan, mutta itse pelaaminen on oikein hauskaa, mutta haastavaa. Autovalikoima sai myös kiitosta.

Kymmenvuotias vielä astetta kokeneempi pelaaja, kehui tuoreinta Gran Turismoa todella hyväksi. Ehdottomasti parasta olivat kuulemma nitrot, eli höyrystetyllä ilokaasulla saatavat hetkelliset lisätehot moottoriin, ja huonointa niiden käytön törkeä kalleus. Erinomaista oli myös autojen monipuolisuus ja niiden tuunaus, varsinkin näyttävät spoilerit. Pojan mielestä peliä oli hyvä ajaa ja tuntuma oli aito – oletettavasti verrattuna muihin peleihin, aito ajokokemus kun sattuneesta syystä vielä puuttuu.

Aikuistenkin makuun peli eittämättä oli. Aiempia Gran Turismoja kohtuullisen paljon tahkonneelle peli toi pieniä miellyttäviä uudistuksia, muun muassa kiitettävästi selkeämmät valikot kuin erinäisissä aiemmissa osissa, mutta säilytti myös saman miellyttävän tuttuuden tunnelman. Jo autonvalmistuksen ihmeitä esittelevää alkuvideota katsoessaan tiesi, että GT:tä pelataan. Pelin parissa oli monella tavoin heti kuin kotonaan.

Käyttöliittymä oli kiitettävän selkeä ja monipuolinen, autoja ja ratoja oli riittämiin, ja pelimuotojakin moneen makuun. Mukaan oli saatu myös riittävä vauriomallinnus, joten nyt pelissä saa uskottavasti peltiäkin ryttyyn. Tavallisen ohjaimen tuntuma oli yllättäen melkein parempi kuin vanhalla rattiohjaimellamme.

Jos pelistä jotain negatiivista haluaa etsiä, oli ajokorttikokeiden tahkoaminen kisojen avaamiseksi jälleen hieman puuduttavaa. Mitään mullistavia uudistuksia aiempiin osiin verrattuna ei myöskään ollut, mutta toisaalta miksi korjata sellaista mikä ei ole rikki. GT on edelleen autopelisarjojen kärkikastia.