Horizon Zero Dawn

Horizon Zero Dawn on järisyttävän kaunis seikkailu mekaanisten eläinten valtaamassa maailmassa.

Heimostaan jo syntymästään saakka karkotettu Aloy elää huoltajansa kanssa eristettyä elämää. Lapsena hän putoaa kiellettyyn paikkaan – entismaailman ihmisten metallibunkkeriin. Sieltä hän nappaa mukaansa fokuksen, ohimolle kiinnittyvän laitteen, joka auttaa häntä näkemään asioita mitä muut eivät näe. Kun hän on varttunut nuoreksi naiseksi, tiedonjano ajaa hänet osallistumaan Nora-heimon nuorille tarkoitettuun kilpaan, jonka voittajalla on lupa pyytää heimoa johtavilta matriarkoilta mitä tahansa.

Näistä lähtökohdista alkaa seikkailu, joka vie Aloyn välillä kauaskin kodistaan. Oman syntyperänsä selvittelyn lisäksi hän päätyy tutkimaan mekaanisten eläinten oudon hyökkäävää käytöstä ja siihen liittyviä seikkoja. Myös matkan varrella tavatut ihmiset pyytävät hänen apuaan pienissä ja isommissakin puuhissa. Tehtävät vaihtelevat kahvikuppien etsimisestä kadonneiden ihmisten jäljittämiseen. Useimmat sivutehtävät vaativat ainakin jossain vaiheessa mekaanisten eläinten kanssa taistelua. Sivutehtävien lisäksi Aloy voi tyhjentää tiettyjä alueita erityisen raivopäisistä metallieläimistä, tutkia vanhoja raunioita ja osallistua metsästyshaasteisiin.

Aamunsarastus.

Maailma Aloyn ympärillä on eläväinen ja henkeäsalpaavan kaunis. Aurinkoisella säällä värit hehkuvat voimakkaan kullan ja punaisen sävyissä, sateella painostava synkkyys valtaa maiseman. Entismaailman rappeutuneet rauniot herättävät melankoliaa ja yllyttävät tutkimaan metallimaailman kohtaloa. Heimoilla on omanlaisensa pukeutumis- ja koristautumistyylinsä, maailmaa kansoittavat vaaralliset robottieläimet ovat persoonallisia ja mielenkiintoisia. Orkestraalinen musiikki luo tunnelmaa kohtauksiin.

Aloy on kiehtova hahmo, jonka alun altavastaajan asema luo sympatiaa. Nora-heimon epäreilulta tuntuvat säännöt sekä oudot uskomukset saavat pelaajan samaistumaan hahmoon ja tekemään parhaansa Aloyna. Lapsesta asti metsästänyt nainen taistelee robottipetoja vastaan alussa pääasiassa jousen ja sauvan avulla, mutta rahan korvikkeena toimivien metallipalasten karttuessa mukaan voi ostaa muitakin aseita ja ansoja. Erityyppiset mekaaniset eläimet tuovat taisteluun vaihtelua sekä haastavuutta ja kokemuspisteiden myötä kehittyvä kykypuu mahdollistaa erilaiset strategiat.

Taistelun huumassa parantavia yrttejä kuluu nopeaa tahtia, joten suvantokohdissa kasvien keräily on elintärkeää. Risuista saa veistettyä nuolia, kasvit lisäävät peruskestävyyttä ja niistä voi myös muodostaa erilaisia parantavia juomia. Normaaleja eläimiäkin on välillä pakko tappaa, sillä niiden nahkaa ja muita osia käytetään varusteiden paranteluun ja juomiin. Kyseiset mekaniikat tukevat tarinaa ja tuovat Aloyn heimon metsästäjä-keräilijä elämän tutuksi.

Tekemistä ja kokemista pelissä riittää valtavasti, eikä aika tule todellakaan pitkäksi. Upea naissankari, kiinnostava tarina sekä eläväinen maailma tekevät Horizon: Zero Dawnista tämän vuoden pelitapauksen jota ei kannata jättää väliin.

Aloyn nimeämisseremonia.

Kehittäjä: Guerrilla Games
Julkaisija: Sony
Alusta: PlayStation 4
Julkaistu: 28.2.2017
PEGI: 16