Huonepakoilemassa

Törmäsin InsideOut Gamesin Real Life Room Escape -konseptiin ensimmäisen kerran viime maaliskuussa netissä surffaillessani. Sivuston mukaan kyseessä on seikkailupeli, joka simuloi virtuaalisia Room Escape -pelejä. Konsepti on alun perin Unkarista, kuten myös Helsingin huoneiden luojat. Pelin ideana on, että joukkue lukitaan huoneeseen, ja heillä on tunti aikaa paeta sieltä. Ulospääsemiseksi on ratkaistava joukko erilaisia arvoituksia. Kiinnostuin välittömästi, vaikka en ole virtuaalisia Room Escape -pelejä oikeastaan pelannutkaan. Pari kuukautta sitten minulle tarjoutui tilaisuus ilmoittautua pelaamaan, ja viime lauantaina 25.10. pääsin vihdoin tähän mysteerien täyttämään huoneeseen Helsingissä.

Peli oli muuttanut osoitetta pari viikkoa aiemmin, ja samalla oli avattu kaksi uutta huonetta. Olimme ilmoittautuneet alkuperäiseen, Karhun syntymäpäiväjuhlat -nimiseen huoneeseen. Tätäkin huonetta oli ilmeisesti hieman muokattu muuton jälkeen. Huoneeseen mahtuu 2–6 pelaajaa, mutta suositeltu lukumäärä on viisi. Etsimme sairastapauksen satuttua vielä viime hetkellä viidettä jäsentä joukkueeseemme, sillä hinta olisi noussut viidellä eurolla per henkilö joukkuekoon pienentyessä neljään. Lisäksi hinnat olivat kallistuneet muuton jälkeen, mutta pääsimme vielä vanhoilla hinnoilla (20€/hlö) pari kuukautta aiemmin tehdyn varauksen ansiosta. Nykyisillä hinnoilla olisimme saaneet maksaa 30€/hlö (ja 37,50€/hlö mikäli emme olisi onnistuneet värväämään viidettä henkilöä joukkueeseemme).

Huoneeseen meno jännitti hieman, mutta sisälle päästyämme tunne katosi. Pelin sisältöä paljastamatta voi kertoa, että tässä kyseisessä pelissä lähes jokaisen arvoituksen ratkaisu avasi lukon, jonka takaa paljastui seuraavan arvoituksen ratkaisemiseen tarvittavia vihjeitä. Palasia arvoituksien ratkaisuun löytyi myös ympäristöstä. Toisinaan oli vaikea erottaa mitkä asiat olivat oleellisia arvoitusten kannalta, ja mitkä vain huoneen sisustusta, tai kenties jopa suunniteltuja hämäyksiä. Kymmenen minuutin välein oli mahdollista saada vinkki, mikäli joukkue koki jumiutuneensa. Viiden hengen joukkue tuntui lopulta minusta hieman liian suurelta, koska emme mahtuneet kunnolla tarkastelemaan samaa asiaa yhtä aikaa. Lukumäärästämme seurasi, että koin, etten itse ollut kovin oleellisessa roolissa yhdenkään arvoituksen ratkaisussa. Meillä oli hyvä tiimi kasassa, ja kaikkien aivot tuntuivat raksuttavan samaan malliin. Ratkaisun muodostuttua päässäni joku toinen oli ehkä jo ehtinyt toteuttamaan sen käytännössä. Kun vauhtiin päästiin, arvoituksesta toiseen edettiin melko nopeassa tahdissa. Alkupuolella päädyimme pyytämään yhden vinkin. Luulen, että olisimme pärjänneet ilmankin, jos olisimme ymmärtäneet lukea heti aluksi kunnolla ohjeistuksen, jossa kerrottiin kyseisen pelin olevan lineaarinen. Näin emme olisi käyttäneet resursseja turhien asioiden tutkimiseen. Tehtävät tuntuivat mielestäni hyvin loogisilta, vaikka ratkaisua ei aina salamannopeasti keksinytkään. Koin, että kohta, jossa tarvitsimme vinkkiä ulkopuolelta, oli ehkä vähiten loogisin, vaikka siinäkin oli toki ideaa. En kokenut liioin jännitystä, ahdistusta tai paniikkia kellon tikittäessä, sillä asiat etenivät hyvin rivakasti, ja aikaakin jäi lopulta runsaasti.

Huoneesta ulos neljässäkymmenessä minuutissa päästyämme saimme kuulla, että olimme tehneet ennätyksen. Olimme siis nopein joukkue niistä, jotka olivat muuton jälkeisen kahden viikon aikana käyneet huoneessa. Jotkin joukkueet olivat ilmeisesti selvinneet vihjeittä, mutta olivat ratkaisseet viimeisen arvoituksen aivan viime minuuteilla. Lopuksi sai kysellä pelintekijöiltä joistakin huoneen yksityiskohdista, jotka olivat saattaneet jäädä hämmentämään pelin tiimellyksessä.

Kaiken kaikkiaan olin tyytyväinen kokemukseen, kuten ymmärtääkseni muutkin joukkueeni jäsenet. Erityisesti pidin pelin lineaarisuudesta ja tehtävien loogisuudesta. Pidimme kuitenkin hintaa hieman kalliina. Pienemmällä joukkueella olisi ehkä saanut enemmän henkilökohtaisia onnistumisen kokemuksia riippuen siitä kuinka nokkelia kanssapelaajat ovat, mutta tästä olisi saanut myös maksaa enemmän.

23.10.2014 avattiin huone myös Tampereelle, mutta sivuston ulkoasusta ja kielestä päätellen taustalla on eri tiimi kuin Helsingissä. Tampereella hintataso on kuitenkin vielä sen verran kohtuullinen ja sijainti minulle paikallisena oiva, joten eiköhän sekin tule testattua kunhan joukkue saadaan kasaan.

Room Escape Helsinki: http://www.insideoutescape.com/
Room Escape Tampere: http://www.roomescape.fi/