Invizimals: The Lost Kingdom

Alustat: PS3
Kehittäjä: Magenta Software
Julkaisija: Sony Computer Entertainment Europe
Julkaisupäivä: 30.10.2013
PEGI: 7
Pelaajia: 1 paikallisesti, verkossa 4
Arvostelijaraatina pelaajaperhe: 5- ja 7-vuotiaat tytöt, 10-vuotias poika ja kolmekymppiset vanhemmat

 

Invizimals: The Lost Kingdom on tuoreehko lisä Invizimals-pelisarjaan. Pelin aiemmat osat on julkaistu Playstation Portable -laitteelle, ja niiden pääanti on ilmeisesti ollut lisätyn todellisuuden elukkajahdissa, me tosin tutustuimme sarjaan vasta nyt, tyystin noviiseina ja vailla mitään ennakkokäsityksiä.

Tämän ensimmäisen perinteiselle konsolille julkaistavan tasohyppelymäisemmän Invizimals-pelin rinnalla julkaistiin myös Playstation Vitalle lisättyä todellisuutta tarjoileva Invizimals: The Alliance -peli, jonka kanssa linkitettynä mahdollistuisi ilmeisesti myös paikallinen moninpeli The Lost Kingdomissa. Testatussa pelissä seikkaillaan iloisen värikkäässä 3D-maailmassa ruudulla näkyvää, eri eläimiksi muuttuvaa, hahmoa ohjaten.

Viisivuotias peliarvostelijamme oli liian nuori kokeilemaan peliä, muttei onneksi ollut siitä juuri kiinnostunutkaan. Ainoaksi positiiviseksi kommentiksi jäi, että pikku pulmatehtävät näyttivät hauskoilta.

Seitsemänvuotias raatilaisemme kuului selvästi parhaiten pelin kohdeyleisöön, ja viihtyikin sen parissa melkoisia toveja. Parasta pelissä olivat kuulemma taisteluista saatavat uudet eläinhahmot, joista panda oli suosikki. Myös arkkujen kerääminen ja räjähtävät tynnyrit ihastuttivat. Huonoa oli selkeästi liian harvakseltaan sijoitellut välitallennuspisteet, minkä vuoksi joitain tasoja joutui tahkoamaan uudelleen alusta kyllästymiseen asti. Kritiikkiä tuli myös miesvoittoisista pelihahmoista: sekä päähenkilö, että ainakin pelin alkupuolella saadut eläinhahmot olivat ilmeisen maskuliinisia. Oli vielä juuri sulatettavissa, ettei pelin päähahmoa saanut valita mieleisekseen, mutta eläinhahmoista olisi voinut yhtä hyvin olla vaikka puolet feminiinisempiä.

Lapsuudesta asti pelanneena naispelaajana harmittelen samaa asiaa. On edelleen varminta ostaa Nintendo, jos haluaa edes jonkinlaisen valikoiman tytöille suunnattuja pelejä, sillä esimerkiksi Playstationille sellaisia tuntuu edelleen olevan tarjolla todella nihkeästi.

Vanhin lapsipelaaja ei oikein lämmennyt tasohyppelylle ja pulmille. Taistelut olivat pojan mielestä ihan ok, mutta isompien matsien quick time event -tyyli tarkoin ajoitettuine napinpainalluksineen oli kuulemma rasittavaa. Mielenkiintoisen näköinen peli maisemineen ja hahmoineen silti oli.

Aikuisten kokemus pelistä ei ollut järin positiivinen. Kontrollien ajoittainen jähmeys ärsytti ja itsekseen sattumanvaraisesti muljahtelevat omituiset kuvakulmat aiheuttivat harmaita hiuksia. Kun samaa kenttää tahkosi taas kerran uudelleen, pudottuaan siihen samaan rotkoon jo seitsemättätoista kertaa, oli pakko luovuttaa kontrollit paremmin tasohyppelyitä sulattavalle nuorisolle, jottei saisi täydellistä raivokohtausta.

Tasohyppelyistä, pulmista, otusten keräilystä ja muusta puuhastelusta pitäville ehdottomasti tutustumisen arvoinen peli. Pelisarjan faneille lisätyn todellisuuden uupuminen saattaa olla vieraannuttavaa, mutta kenties Invizimals: The Alliance -rinnakkaispelin kanssa tästä saisi hyvinkin innoittavan kokemuksen.