Leo’s Fortune Arvostelu (Android)

Leo’s Fortune onnistuu kääntämään mainion 2D-tasoloikkakokemuksen mobiiliympäristöön ilman kompromisseja. Vihdoin erinomainen tasoloikka mobiilille!

Leo’s Fortune on äärimmäisen onnistunut kaksiulotteinen tasoloikka mobiilille, muutamalla tuoreella ominaisuudella. Tasoloikkien ystäville ja mobiiliin pelialustana tunteville herää ensimmäisenä kysymys voiko mobiilitasoloikka muka oikeasti olla erinomainen? Leo’s Fortune on nautinnollinen poikkeus ja riemukas yllätys. Vastaus kuuluukin: kyllä voi, mutta toteutuksessa täytyy ottaa huomioon mobiilille ominaiset piirteet pelialustana.

Leon tapauksessa  edellinen tarkoittaa sitä että tasoloikan perustoiminnot on korvattu hieman erityyppisillä, kosketusnäytön vahvuudet ja etenkin heikkoudet huomioon ottavilla vastaavilla. Leo on 90-luvun hittilelu Swooshia muistuttava turkoosi karvapallo joka juoksemisen sijaan liukuu maata pitkin sujuvasti vasempaa peukaloa ruutua pitkin hilaamalla vasemmalle ja oikealle.

Vastaavasti oikeaa peukaloa työntämällä ylöspäin ruudun oikeassa laidassa Leo hyppää, mutta yllättäen täyttyen samalla ilmalla. Paksumpi mutta kevyempi Leo leijuu pitkälle. Alaspäin vetäessä Leo tyhjenee painuen vauhdilla alas. Kenttien fysiikkaan perustuvat mielekkäät haasteet on rakennettu näiden toimintojen ympärille.

Pelin taitavaa suunnittelua kuvastaa hyvin se että peli säilyy loppuunsa asti nautinnollisena ilman ainuttakaan elävää vihollista. Erilaisia piikkejä ja muita esteitä tosin kyllä löytyy. Yhtäkään samanlaista puzzlea ei tule vastaan ja tiheästi vaihtuvat maisevat ovat oikeasti keskenään erilaisia. Peli näyttää ja kuulostaa mobiilipeliksi todella upealta. Pädistä tai puhelimesta voikin olla vaikea päästää irti, sen verran koukuttava peli on kyseessä.

Tarinan päähenkilö Leo on kliseistä Itä-Euroopan aksentilla varustettua elokuvaenglantia karheasti puliseva karismaattinen miljonääri, jonka rahat joku on vienyt. Tarina on sekoitus tuttuja ja turvallisia elementtejä sekä uskaliaita yllätyksiä. Nämä tuntuvat yhdessä tuoreilta, hellyyttäviltä, jopa koskettavilta Leon epäillessä varkaiksi yksi kerrallaan eri sukulaisiaan ja vieraillessaan näiden maailmoissa selvittäen varkaan todellista identiteettiä. Juoni kantaa pelin kokemisen arvoiseen loppuun asti joka tulee riittävän ajoissa. Lyhyt kesto saattaa toisaalta olla jollekin pettymys.

Mekaniikat on oivallisesti sidottu juoneen Leon kerätessä kolikoita Mario-tyyliin, joskin Leo kerää omia rahojaan mikä tuo oman vivahteensa tunnelmaan. Pelimekaniikat kiinnittyvät näin osaksi juonta ja Leo etääntyykin yhä kauemmaksi kotia ja perhettään mitä ahneemmin pelaaja juoksee kolikoiden perässä.  Peli tulee myös näin käsittelleeksi keskeisiä ihmiselämän teemoja kuten juuri ahneutta. Tämä pelimekaniikan eli rahojen keräämisen ja tarinan ja sen opetusten välinen jännite, ludonarratiivinen dissonanssi, ei kuitenkaan kasva häiritseväksi. Päinvastoin, se onnistuu säilyttämään pelin flow:n hienosti. Välillä tarina on opettavaisuudessaan lähellä lasten satukirjaa ja pelin voisi kuvitellakin sopivan koko perheelle.

Saumaton toteutus ja varta vasten mobiilia suunnitellut mekaniikat ja ohjaus pitävät huolen siitä että vihdoinkin myös mobiililla on mahdollista kokea se sama riemu mitä parhaat tasoloikat ovat tarjonneet jo vuosikymmeniä konsoleilla.

 

Game Info

Developer: 1337 & Senri LLC

Publisher: 1337 & Senri LLC

Platform(s): iOS, Android, Windows Phone, PlayStation 4, Microsoft Windows, OS X, Xbox One

Genres: Platformer, Puzzle, Puzzle-platrofmer

Age limit: 9+ (Common Sense Media)

Release dates

Android, iOS, Windows Phone

WW: April 23, 2014

Microsoft Windows, OS X, PlayStation 4

WW: September 8, 2015

Xbox One

WW: September 11, 2015