Life Is Strange

Dontnodin episodimuodossa julkaistu seikkailupeli syväluotaa tyttöjen välistä ystävyyttä.

Life Is Strange istuttaa pelaajan kotipaikkakunnalleen opiskelemaan palanneen valokuvaajan Maxin saappaisiin. Kesken erään koulupäivän Max huomaa saaneensa kyvyn kelata aikaa taaksepäin. Tämä osoittautuukin hyödylliseksi, kun hän sekaantuu yhdessä lapsuudenystävänsä Chloen kanssa tapahtumavyyhtiin, johon liittyvät niin hämäräpuuhiin sekaantunut rikkaan perheen lapsi, hämäräperäinen klubi, kuin paikallisen tytön katoaminenkin. Kaiken lisäksi Max saa kokea pahaenteisiä näkyjä kaupunkia uhkaavasta luonnonmullistuksesta.

Peli hakee inspiraationsa 90-luvun ja 2000-luvun alun teinisarjojen tunnelmasta, ja ympäristön suhteen erityisesti Twin Peaks on ollut selvä vaikute. Hahmoina Max ja Chloe ovat ilahduttavan epätäydellisiä, ja hahmojen väliset suhteet ja heidän toimintansa pysyvät uskottavina. Valitettavasti dialogi jää ontumaan yrittäessään imitoida Y-sukupolven puhekieltä.

Pelattavuudeltaan Life Is Strange seurailee Telltalen seikkailupelien jalanjälkiä. Tiukahkosti rajattuja ympäristöjä voi tutkia omaan tahtiin, ja niiden yksityiskohtia jääkin tutkimaan mielellään. Audiovisuaalinen laatu on ensiluokkaista. Pelaajan tekemät valinnat vaikuttavat tarinan kulkuun ja tuntuvat merkityksellisiltä. Ajan kelausta käytetään pelissä yksinkertaisten pulmien ratkaisemiseen ja sillä voi myös muuttaa tehtyjä valintoja.

Pelin ympäristöt kouluineen ja kotitaloineen tuntuvat videopelikontekstissa tuoreilta, ja ystävyyden, koulukiusaamisen, päihteiden ja itsemurhan tapaisten aiheiden käsittelyllä päästään kiinni pelaajan tunteisiin. Aikamatkailun problematiikasta ja murhamysteerin setvimisestä taas ei saada juurikaan uutta irti. Tarina ei kanna ihan loppuun saakka, ja varsinkin viimeinen osa tuntuu jo tyhjäkäynniltä. Life Is Strange saa pelaajan kuitenkin aidosti välittämään hahmoistaan, ja sen voikin nähdä selvästi osana pelikulttuuriin laajentumista kohti entistä suurempia yleisöjä ja monimuotoisempaa ilmaisua.

Kehittäjä: Dontnod Entertainment
Julkaisija: Square Enix
Alustat: Microsoft Windows, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 (arvosteltu), Xbox One
Julkaisupäivämäärät: 30. tammikuuta 2015 (Episode 1) – 20. lokakuuta 2015 (Episode 5)

Add a Comment

Your email address will not be published.