Päiväni pomminpurkajana

Istun yksin huoneessa ja tuijotan pommia edessäni. Tiedän että minulla viisi minuuttia aikaa purkaa se ja että voin vain tehdä kolme virhettä. Heti kun saan pommin käsiini, alkaa digitaalinen näyttö laskemaan jäljellä olevaa aikaani.

En ole kuitenkaan täysin yksin. Minua avustamassa on ryhmä asiantuntijoita, joilla on käsissään yli 20-sivuinen pommin purkuopas. Minä ja pommiryhmäni olemme kohdanneet ja päihittäneet jo useamman pommin mutta jokainen uusi pommi on edellistä monimutkaisempi.

Eikä yksikään pommi identtinen vaan jokainen koostuu useammasta eri komponentista tai moduulista mikä meidän pitää yhdessä päihittää. Kuvailemalla heille parhaani mukaan pommista löytyvät moduulit he toivottavasti löytävät minulle oikeat ohjeet sen neutralisoimiseen.

Okei. Eli tässä on neljä moduulia. Yksi nappimoduuli, yksi tällainen perus johtohässäkkä, yksi labyrintti ja joku ihan uusi missä on johtoja ja jotain nappeja, kuvailen pommia – mikä otetaan ensimmäisenä?
– Otetaan se johtojuttu, se on aiemmasta tuttu, joten on helpoin, pommiryhmäni vastaa nopeasti.
– Sopii, vastaan ja jatkan – eli tässä on 6 johtoa, kaksi keltaista, yksi punainen, kolme mustaa.

Tiedän ryhmäni selaavan pommiopasta ja tutkivan sieltä purkuohjeita.

– Oliko siinä enemmän kuin yksi keltainen? he kysyivät tarkentavan kysymyksen.
– Joo, kaksi, vastaan heille.
– Mutta siinä oli kuitenkin punainen? kysyivät he uudelleen.
– Joo, yksi punainen johto.
– Okei, eli leikkaa neljäs johto, he sanoivat varmasti.

Luotan heihin ja leikkaan neljännen johdon. Moduuliin syttyy vihreä valo merkiksi siitä että se on purettu. Kolme moduulia on kuitenkin vielä jäljellä, joten minulla ei ole aikaa juhlistaa onnistumista. Sen sijaan kysyn minkä moduulin puramme seuraavaksi.

Päädymme purkamaan napista koostuvan moduulin, jonka tyyppisiä olemme myös kohdanneet aiemmin ja se sujuukin kiitettävän nopeasti. Meillä on kulunut vain puolitoista minuuttia kahden moduulin purkamiseen ja jäljellä on vain toiset kaksi.

Seuraavana vuorossa on labyrintistä koostuva moduuli. Se ei olekaan mikään helpoin vastustaja. Asiantuntijoideni pitäisi tunnistaa oikea labyrintti kuvaukseni perusteella ja neuvoa minulle oikea reitti sen läpi. Ilman että törmään minulle näkymättömiin seiniin.

Onneksi labyrintin tunnistaminen käy nopeasti ja alan saamaan ohjeita ryhmältä.

– Kolme vasemmalle
– Kaksi kertaa ylös
– …eikun yksi kerta vain!

Korjaus tulee kuitenkin liian myöhään, ehdin jo painamaan toisenkin kerran. Pommista pääsee piippaus ja digitaalisen numeronäytön yläpuolelle ilmestyy ruksi merkkaamaan virhettämme. Pommin aika alkaa juoksemaan alaspäin hitusen nopeammin.

– Ei mitään hätää, yksi virhe vasta. Aikaa on vielä hyvin jäljellä joten mennään tämä nopeasti loppuun, yritän kannustaa sekä ryhmääni että itseäni.

Onneksi meille ei tule enää yhtään virhettä ja saamme myös kolmannen moduulin purettua. Hengähdän helpotuksesta. Vain yksi moduuli jäljellä.

Mutta viimeinen moduuli onkin jotain mitä emme ole kertaakaan aiemmin nähneet. Yritän parhaani mukaan selittää näkemäni, mutta ryhmäni on ymmällään.

Lopulta he kuitenkin löytävät oikeat ohjeet. Ikävä kyllä kello jatkaa tikittämistään alaspäin.

Hei, kaverit. Meillä on enää puolitoista minuuttia aikaa, yritän vihjata heille.

Saamani vastaus ei herätä luottamusta.

– Meillä menee tässä hetki kun katsotaan mitä sillä pitää tehdä

Yritän kuitenkin odottaa kärsivällisesti. Pyörittelen pommia kädessäni ja katson siitä löytyviä osia siltä varalta, että ryhmäni tarvitsee niitä tietoja. Painan mieleeni patterien määrän sekä sen mistä luvuista ja numeroista pommin sarjanumero koostuu. Jatkan odottamista.

Tunnen kuinka kämmeneni hikoavat. Kellossa on enää kymmenen sekunttia aikaa.

10…9…8…

Antakaa nyt edes joku arvaus! anon epätoivoisesti ryhmältäni.

7…6…5…

Ööö…leikkaa sininen ja paina ylöspäin, joku lopulta sanoo.

4…3…

Tiedän kuitenkin että on liian myöhäistä. Silti leikkaan hätäisesti johdon ja yritän painaa nappia. Kuulen tutun virhepiippauksen kun pommin laskuri kertoo meidän olleen väärässä.

2…1…

Perke… kiroan kun kaikki pimenee.

Keep Talking and Nobody Explodes

Alusta: PC (testattu Oculus Riftin kanssa), Mac
Kehittäjä: Steel Crate Games
Julkaisija: Steel Crate Games
Julkaisupäivä: 8. lokakuuta 2015

Add a Comment

Your email address will not be published.