Patterns of the Universe: A Coloring Adventure in Math and Beauty

Matemaattiset mallit ja kaavat taipuvat visualisoituna myös väritettäviksi kuvioiksi.

Aikuisten värityskirjat nousivat viime vuonna megatrendiksi, joka sai huvittaviakin piirteitä: parhaimmillaan kirjakauppojen myyntilistojen kärjessä oli lukuisia nimikkeitä. Väritystehtävät koetaan – tai ainakin niitä markkinoidaan – rentouttavana, matalan kynnyksen luovana puuhasteluna. Mutta voisiko värityskirjoista myös oppia?

The Guardianin matematiikka-aiheiden bloggaaja Alex Bellos ja matematiikan professori, kuvittaja Edmund Harris ovat luoneet värityskirjan, jonka kuviot pohjautuvat erilaisiin matemaattisiin malleihin ja ilmiöihin. Kirjassa niin erilaiset fraktaalit kuin Fourier’n muunnoskin esitetään monimutkaisina geometrisinä viivakuvioina, joiden sisään värittämällä stressaantunut aikuinen saa kognitiiviset resurssinsa vapautettua.

Kirja koostuu varsinaisesti kahdesta osiosta: Coloring ja Creating. Väritysosiossa jokaisen sivun yhteydessä on myös lyhyt selitys mihin ilmiöön esitetty kuvio pohjaa. Selitykset ovat lyhyitä, vain lauseen tai parin mittaisia, mutta lukijassa saattaa herätä ajatus ottaa itse selvää aiheista. Luovassa osiossa taas värittämiseen liittyy hieman Sudoku-tyylisiä tehtäviä, jotka havainnollistavat esimerkiksi satunnaisuutta.

En saanut värittämisestä erityisen päräyttäviä olotiloja eikä stressini kadonnut fraktaalien pyörteisiin, mutta voisin kuvitella että värittäminen voi antaa lisäbuustia jotain yksitoikkoista tekemistä vauhdittamaan. Matemaattiset aiheet ovat ideana kiva, mutta osa kuvista on joko tylsän kaavamaisia tai ne sisältävät turhan pikkutarkkoja viivoja, joiden sisällä on vaikea pysyä.

Ideana matematiikka-aiheiden ja värittämisen yhdistäminen on kuitenkin hyvä. Näkisin kirjassa potentiaalia varsinkin matematiikan opetukseen yhdistettynä: visualisoimalla vaikeasti ymmärrettävät käsitteet saavat konkreettisemman muodon.

 

Add a Comment

Your email address will not be published.