Sugoi – hauskuutta täynnä oleva pelihalli Helsingissä

Sugoi on Helsingissä sijaitseva pelihalli, joka on erikoistunut japanilaisiin peleihin. Pelihallin omistaa Markus Autio, ja Sugoi on rekisteröity kaupparekisteriin osakeyhtiönä. Kaikki lähti liikkeelle Aution omasta keräilyharrastuksesta ja kiinnostuksesta japanilaisiin peleihin. Kun keräilyä oli kestänyt kymmenen vuotta ja kokoelmassa oli yli kaksisataa peliä, alkoi hän miettiä olisivatko muutkin kiinnostuneita kyseisistä peleistä.

Hän pisti yrityksen pystyyn ja otti yhteyttä japanilaisiin pelikoneiden valmistajiin. Neuvottelujen jälkeen Autio päätyi ostamaan kabinetit muutamalta eri valmistajalta. Useita kymmeniä kiloja painavien kabinettien siirtäminen pelitilana toimivaan varastohalliin aiheutti yllättävän paljon ongelmia. Lopulta siinä kuitenkin onnistuttiin. Pelihalli on ollut auki lokakuusta 2015 ja se on jo onnistunut löytämään innostuneita asiakkaita. Autio ei ole juurikaan mainostanut halliaan, vaan on luottanut puskaradioon ja harrastajien foorumeihin.

sugoi4
Kuvat: Mikko Seppänen

Sisäänpääsymaksun hinnalla Sugoissa saa pelata aukiolojen puitteissa niin kauan kuin haluaa, eikä laitteissa ole erillisiä pelimaksuja. Halli on ollut tähän mennessä joka päivä auki, mutta toukokuun alusta maanantait tulevat olemaan suljettuja. Muitakin muutoksia on luvassa: halli saa ikärajakseen 12 vuotta, sisäänpääsymaksu uudistuu ja pelejä on tulossa lisää.

Vierailin Sugoissa avomieheni kanssa huhtikuussa ja viihdyimme siellä kolme tuntia tutustuen eri peleihin. Lisäksemme hallissa oli kourallinen muitakin pelaajia, jotka lähinnä kansoittivat tappelupelikabinetteja. Tungosta ei siis missään vaiheessa tullut ja saimme rauhassa kokeilla haluamiamme pelikoneita mielin määrin. Suurin osa peleistä oli itselleni vieraita ja olikin hämmentävää opetella pelaamaan niitä pelkästään japanilaisten tutoriaalien varassa. Muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta kabinetit olivat kaksinpelattavia ja hauskuutta lisäsikin kaverin kanssa pelaaminen.

Kokeilimme muun muassa seuraavanlaisia pelejä:

 • Super Bishi Bashi Champ
  Yhdessä turnauksessa on 26 erilaista reaktionopeutta vaativaa minipeliä, joissa kilpaillaan toista pelaajaa vastaan. Peleissä muun muassa kootaan hampurilaisia, hypitään lumpeenlehdeltä toiselle, kirjoitetaan sanoja, lasketaan laskutehtäviä ja ravistetaan juomatölkkiä. Tutoriaalit ovat animaatioina, joten suurimmasta osasta tajuaa, mitä on tarkoitus tehdä. Ne menevät kuitenkin ohi hyvin nopeasti, joten kaikkia ei välttämättä ehdi hahmottaa niin lyhyessä ajassa. Pelaaminen oli todella hauskaa ja raivopäistä nappien takomista!
 • Pop’n Music
  Muiden mussugoi5iikkipelien tapaan Pop’n Musicissa valitaan ensin kappale ja vaikeustaso. Kappaleen alkaessa ruudulla liikkuu erivärisiä ikoneita musiikin tahdissa, joita vastaavia isoja painonappeja pitää painaa kun ikoni on tietyssä kohdassa ruutua. Kappaleet tuntuivat olevan enimmäkseen iloista japan poppia. Ainakin kaikista helpoin vaikeustaso tuntui tarpeeksi helpolta aloittelijalle ja pelaaminen oli hauskaa.
 • Knights of Valour 3 HD
  Mäiskintäpeli, joka sijoittuu muinaiseen Kiinaan. Todella laaja ja pitkä kokemus, jota silmällä pitäen Sugoi myy erillisiä kortteja, johon pelitilan voi tallentaa. Valittavana on paljon hahmoja, joilla on erilaisia aseita ja maagisia kykyjä. Kaikki valikot ovat japaniksi, joten erilaisten peliä helpottavien esineiden osto pelin sisäisellä rahalla on onnenkauppaa.
 • Star Trigon
  Yhden napin peli, jossa ohjataan pientä astronauttia ja sugoi1pelastetaan pulaan joutuneita otuksia planeetoilta. Pelastus tapahtuu poukkoilemalla planeetalta toiselle kuminauhamaisen painovoiman avustuksella ja tarkoitus on saada aikaan tiettyjä geometrisiä kuvioita liikkumalla planeettojen välissä. Yksinkertainen mekaniikka, jonka oppii helposti mutta jota on vaikea hallita.

Kolme tuntia meni ohi hujauksessa ja paikalla olisi viihtynyt paljon kauemminkin! Session jälkeen niska-ja hartia-alueella oli havaittavissa aikamoista jumitusta, mutta oli se sen arvoista. Tulen varmasti vierailemaan pelihallissa toistekin, voin suositella kokemusta lämpimästi kaikille!

Osoite:

Ormuspellontie 12, 2. kerros
00700 Helsinki

Aukioloajat: (1.5 alkaen):

TI-PE 16.15-20.30
LA-SU 14.00-19.00

Sisäänpääsymaksu (1.5 alkaen)

TI-PE 7 euroa
LA-SU 9 euroa

Kotisivut:

http://www.sugoi.fi/

Facebook:

https://www.facebook.com/sugoipelihalli/

 

 

Add a Comment

Your email address will not be published.