Taverna – Suomen ensimmäinen lautapelikahvila

Lautapelikahvila Taverna tarjoaa laajan valikoiman pelejä, maistuvaa purtavaa ja leppoisaa tunnelmaa.

Tampereelle aukesi elokuussa 2016 Suomen ensimmäinen lautapelikahvila. Muualla maailmassa sellaisia jo onkin, joten inspiraatiota on haettu muun muassa Yhdysvalloista ja Englannista.

Tavernasta löytyy useampi iso pöytä suuremmille seurueille, sekä muutama pienempi pöytä neljän tai kahden hengen pelailuja varten. Istuimina on mukavia sohvia ja ryhdikkäitä tuoleja. Sisustuksessa on käytetty tummahkoa puuta, lämpimiä värejä ja hauskoja yksityiskohtia. Seiniltä löytyy esimerkiksi kilpi sekä pieni lohikäärme ja nurkasta takorautainen naulakko.  Myyntitiski, ilmoitustaulu sekä hinnasto ovat persoonallisia ja sopivat paikan pseudokeskiaikaiseen tunnelmaan. Taustalla soi vaimeasti teemaan sopiva musiikki. Pelkästään jo sisustus ja tunnelma ovat niin ihania, että viihtyisin kahvilassa ilman pelejäkin.

Lautapelit ovat kuitenkin kahvilan erikoisuus ja päävetonaula. Pelivalikoima on todella laaja ja se laajentuu jatkuvasti. Tällä hetkellä tilassa on kahdeksan hyllyllistä lautapelejä ja kokoelmasta löytyy varmasti pelattavaa jokaisen makuun: harrastajille, seurapelaajille, perheille ja pariskunnille. Vanhoista klassikoista on tarjolla muun muassa Afrikan Tähti, Trivial Pursuit sekä Alias ja uudemmista suosikeista Carcassonne, Settlers of Catan ja Arkham Horror. Satoja pelejä kattavan listan voi nähdä täältä: https://boardgamegeek.com/user/Taverna/games Pelikirjaston käyttö maksaa vain 3 euroa per henkilö ja maksulla voi pelata päivän aikana niin monta peliä ja niin kauan kuin haluaa. Opiskelijat saavat 10 % alennuksen pelimaksusta ja lapset pelaavat 1,5 euron hintaan.

Taverna tarjoaa muutakin kuin vain pelit ja paikan missä pelata. Tiistaisin kahvilassa kokoontuu Mahjong-seura Tenpai, joka tarjoaa opastusta kyseisen pelin saloihin. Torstaisin on luvassa viikoittain vaihtuvan pelin opetusta ja pelautusta, kerran kuukaudessa on pelivisa. Keväällä 2017 Tavernassa järjestetään PitchCar-varjoformulakisat. Ja jos lähipiiristä ei löydy lautapeleistä kiinnostuneita ihmisiä, Boardgames & Chill -ryhmästä voi etsiä peliseuraa Tavernaan: https://www.facebook.com/groups/369128520146477/

Entäpä se kahvilapuoli? Purtavaosastolla on salaatteja, leipätikkuja, rieskoja, toasteja, köyhiä ritareita, leivoksia ja jäätelöä. Juomapuolelta löytyy kahvia (tavallista ja maustettua), kaakaota, haudutettua teetä, erilaisia kylmiä juomia sekä myös pieni valikoima oluita ja siidereitä. Olen erityisen ihastuksissani siitä, että rieskoista ja toasteista löytyy vegaaniset versiot ja juustoja rakastaville kasvissyöjille on tarjolla halloumitoast. Sekä rieskat että toastit ovat todella tuhteja ja herkullisia, niitä olen maistellut useampaankin otteeseen. Tavernan ritarit kaipaisivat vielä vähän kehitystä. Nimensä vastaisesti annoksessa on vain yksi ritari ja vaikka se hyvää olikin, makukin voisi olla säväyttävämpi.

Itse olen käynyt Tavernassa useita kertoja eri ystäväporukoiden kanssa ja olen osallistunut joka kerran myös pelivisaan. Lautapeliharrastajana Taverna on minulle unelmapaikka isoine pelikirjastoineen ja leveine pöytineen. Oma pelikokoelmani on jo ihan hyvän kokoinen, mutta rahan ja tilan puute hieman rajoittavat pelien ostoa. Etenkin kun olen laajojen ja hintavien pelien ystävä, on lautapelikahvila mainio paikka mennä kokeilemaan kiinnostavia pelejä. Tähän mennessä olen ystävieni kanssa pelannut suhteellisen nopeasti opittavia ja pelattavia pelejä, mutta haaveissa olisi jossain vaiheessa varata kunnolla aikaa ja kokeilla jotain massiivisempaa. Olen kokeillut muun muassa seuraavia pelejä Tavernassa:

Mr. Jack. Peli kahdelle hengelle, jossa toinen on pakoon haluava Jack the Ripper ja toinen on häntä kiinni yrittävä etsivä. Laudalla olevista kahdeksasta henkilöstä joku onkin Jack ja etsivän on pääteltävä se korttien ja pelinappuloiden liikkeiden avulla. Nopea peli oppia ja pelata. Pidin kovasti sen teemasta sekä ulkonäöstä. Päättely oli kuitenkin kovin helppoa, etenkin kun sattui tulemaan sopivat kortit käteen. Epäilen, että peliin kyllästyisi kovin nopeasti, sillä se ei tunnu tarjoavan kovinkaan paljon vaihtelua mekaniikassaan.

Forbidden Desert. 2-5 hengen yhteistyöpeli, jossa pelaajat ovat jumissa aavikolla ja yrittävät löytää lentoaluksen osia. Laatoista muodostettu pelilauta uhkaa hautautua hiekkaan ja jano vaivaa jatkuvasti. Todella hauska mutta haastava peli, jossa täytyy ottaa monta asiaa huomioon koko ajan. Monimutkaisempi jatko-osa Salaisuuksien Saarelle.

 

Mysterium. 2-7 hengen yhteistyöpeli, jossa yksi pelaajista on murhatun ihmisen haamu. Muiden pelaajien eli meedioiden tehtävä on selvittää haamun antamien kuvakorttien avulla murhaaja, murhapaikka ja murha-ase. Todella kauniilla taiteella kuvitettu kiehtova ja hyvin viihdyttävä peli. Kuvakorttien tulkitseminen voi olla joskus todella hankalaa, sillä haamu ei saa puhua mitään.

 

Osoite: Puutarhakatu 13, TAMPERE

Kotisivu: http://lautapelikahvila.fi/

Aukioloajat:

MA  SULJETTU

TI-TO  15-22

PE  13-24

LA  12-24

SU  12-18