The Witness

The Witness on indie-pelinkehittäjä Jonathan Blowin uusin pulmaseikkailupeli. Se sijoittuu autiolle saarelle, jossa pelaajan tehtävänä on selvittää saaren mysteeriä ratkaisemalla erilaisia ongelmia.

Itse pelin tarinasta on lähestulkoon mahdoton sanoa mitään. Ei siksi että siitä paljastaisi liikaa vaan koska peli on tarinankerronnaltaan täysin minimalistinen. Se ei sisällä lainkaan dialogia, alku- tai välianimaatioita eikä minkäänlaista tekstikerrontaa ja vaikka pelissä löytää äänikasetteja, niiden sisältö koostuu lainauksista historiallisilta henkilöiltä.

Tavallaan ratkaisu toimii hyvin sillä se luo pelille mysteerisen tunnelman ja täten antaa pelaajalle mahdollisuuden tehdä omat tulkintansa pelin tarinasta. Toisaalta jos pelaaja ei näe vaivaa etsiäkseen varta vasten tarinallisia elementtejä, jää pelikokemus siltä osin todella olemattomaksi.

Sama minimalistinen toteutus jatkuu myös pelisuunnittelun puolella ja pelin pulmat rakentuvatkin kaikki saman sokkelopohjaisen käyttöliittymän päälle. Pulmien näennäisen yksinkertainen tavoite on vain piirtää viiva sokkelon alkupisteestä sen loppupisteelle. Tätä samaa pohjaa kuitenkin osataan käyttää todella monipuolisesti hyväksi. Osa ongelmista vaatii ratkaisuun ympäristön hyväksikäyttöä esimerkiksi katselukulman tai ratkaisuvihjeen löytämisen muodossa.

The Witness puzzle

Pulmien vaatimien eri mekaniikkojen ymmärtäminen jää täysin pelaajan vastuulle eikä pelissä ole esimerkiksi minkäänlaista vihjejärjestelmää auttamaan pulmien ratkaisemisessa. Jumiin jäädessä avoin saariympäristö kuitenkin mahdollistaa sen että pelaaja voi tutkia saarta lisää löytääkseen erilaisen pulman ratkottavaksi. Kuitenkin jos pelaaja jää kaikissa pulmissa täysin jumiin jää oikeastaan ainoaksi vaihtoehdoksi etsiä apua internetistä.

Pelin isoin ongelma on se, että kaikki pulmat lopulta kuitenkin rakentuvat samanlaisen pohjan päälle. Vaikka niissä on paljon vaihtelua eri elementtien ja ratkaisuvaatimusten muodossa, pelin loppupuolella ruudukkojen tuijotus on jo hieman puuduttavaa.

Kokonaisuutena The Witness on silti ehdottomasti suosittelemisen arvoinen kaikille haastavista pulmapeleistä kiinnostuneille. Tarinan epämääräisyydestä huolimatta, jäävät pelin pähkinät mietityttämään myös sen ulkopuolella ja tämä on todiste onnistuneesta pulmapelistä.

Kehittäjä: Thekla, Inc.
Julkaisija: Thekla, Inc.
Alustat: Windows, PlayStation 4 (arvosteltu)
Julkaisupäivämäärät: 26. tammikuuta 2016
Pegi: 3

Add a Comment

Your email address will not be published.