Valiant Hearts: The Great War

Tuomas Ahola

Alusta: PS3 (arvosteltu), PS4, Xbox One, Xbox 360, Microsoft Windows, Android, iOS
Julkaisija: Ubisoft
Kehittäjä: Ubisoft Montpellier
Julkaisupäivä: 25.6.2014
Lajityyppi: Puzzle/seikkailu
Ikäsuositus: 12

Sota on perinteisesti nähty videopeleissä räiskintäpeleinä, joissa osapuolet on esitetty vihollisina ja sankareina. Kaksiulotteinen Valiant Hearts tuo genreen virkistävän näkökulman, jonka pelattavuus koostuu ammuskelun sijaan puzzleista, reaktiominipeleistä ja ympäristön tutkimisesta.

Peli sijoittuu ensimmäiseen maailmansotaan, jossa neljä taustoiltaan erilaista päähenkilöä määrätään rintamalle. Pian pelaajalle käy selväksi, että sota koskettaa ihmisiä samalla tavoin sukupuoleen, kansallisuuteen ja asemaan katsomatta. Elämän ja kuoleman rajalla perhe, ystävyys ja empatia kasvavat pelissä keskeisiksi teemoiksi.

Sotaa on harvoin kuvattu karuudessaan näin kauniilla tavalla. Sarjakuvamaisella cel-shading -grafiikalla animoidut ympäristöt ovat rakkaudella tehtyjä ja pursuavat yksityiskohtia. Tutkimalla maailmaa pelaaja löytää sodanaikaisia esineitä, jotka avaavat ensimmäisen maailmansodan taustoja ja kartuttavat huomaamatta pelaajan historiantietämystä. Kokemusta tehostavat upeat ääniefektit. Tuskanhuudot kuuluvat ympärillä ja ammusten räjähdykset vinkuvat korvissa tilanteisiin täydellisesti sopeutuvan musiikin soidessa taustalla.

Muutaman tunnin pituista Valiant Heartsia voi syyttää siitä, että se on pelillisesti yksinkertainen ja ratkaisuja pulmiin tarjotaan turhankin innokkaasti. Kuitenkin kokonaisuus on tasapainoinen, yllätyksellinen ja tunteisiin vetoava. Valiant Hearts osoittaa erinomaisesti, että sotapelit taipuvat muuhunkin kuin räiskintään. Samalla se opettaa historiaa kiinnostavammin kuin pölyyntyneet historiankirjat.

Add a Comment

Your email address will not be published.